SVA - Avdelningen för patologi och viltsjukdomar, Diagnostik

Friska djur - trygga människor

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag under Näringsdepartementet. SVA:s verksamhetsidé är att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och kunskapskommunikation. SVA utgör en del av det svenska smittskyddet och samverkar med en rad andra myndigheter. I och med vårt samhällsviktiga uppdrag är SVA är också en del av det civila försvaret. Verksamheten är bred och mångsidig och finansieras genom anslag, bidrag och en betydande andel uppdragsverksamhet. SVA har cirka 370 anställda och är belägen på Ultunaområdet, Uppsala. Vi är många veterinärer, biomedicinska analytiker och forskare men vi har också ett flertal andra olika yrkeskategorier som behövs för att få en större organisation att fungera väl. 

I SVA:s arbete som central- och referenslaboratorium för veterinärmedicinsk diagnostik utgör avdelningen för patologi och viltsjukdomar (POV) en viktig länk. Djur och djurorgan skickas till oss från hela landet för patologisk diagnostik. Vid avdelningen finns drygt 40 personer varav ca 20 veterinärer.

Inom avdelningen finns Diagnostiksektionen som utför uppdragsdiagnostik inom patologi för produktionsdjur och sport- och sällskapsdjur samt försöksdjur. Patologiverksamheten är viktig för att kunna följa sjukdomsläget i Sverige. Diagnostiksektionen har behov av att rekrytera veterinärpatologer för tillsvidaretjänster, men även tjänster som vikarie kan bli aktuellt. 

Arbetsuppgifter

På diagnostiksektionen arbetar du med diagnostiska obduktioner, inklusive forensikuppdrag, samt histopatologi av prover från obduktionsfall och insända biopsier. Efter tolkning av resultaten görs skriftliga utlåtanden till djurägare och veterinärer. Samarbete med kliniskt verksamma veterinärer och besiktningsveterinärer är också en viktig del av arbetet. Patologiarbetet bidrar också till SVA:s uppdrag att följa och analysera utvecklingen av sjukdomstillstånd hos domesticerade djur. Vidare är SVA godkänd som utbildningsplats för kandidater som ämnar ta europeisk specialistexamen (Diplomate ECVP).

Som anställd på SVA kan vid behov arbete med andra uppgifter eller arbete på andra avdelningar också förekomma.

Kvalifikationer

Diagnostiksektionen söker dig som är utbildad veterinär med kunskap och erfarenhet av arbete inom området patologi. Stor vikt kommer också att fästas vid visat intresse för sjukdomsdiagnostik och engagemang för patologiverksamhet. Det är av betydelse för tjänsten att du kan jobba självständigt med tilldelade arbetsuppgifter men också att du är flexibel och har god samarbetsförmåga för att kunna fungera väl i vår arbetsgrupp.

För tjänsten behöver du ha vidareutbildning, forskning, eller erfarenhet av veterinär patologi, särskilt på domesticerade djur eller laboratoriedjur. Du behöver också ha god kunskap i engelska för att kunna kommunicera yrkesmässigt både i tal och skrift samt ha god datorvana. Arbetet som patolog och ämnesexpert kräver både ett gott praktiskt handlag och att kunna tillämpa teoretisk och akademisk kompetens. Du ska vilja utvecklas fortlöpande, hålla dig uppdaterad yrkesmässigt, och aktivt bidra till verksamhetens utveckling. Du ska ha tolerans för hög arbetsbelastning.

Meriterande

Europeisk specialistexamen (Diplomate ECVP).

Svenska i tal och skrift. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2021/30
Kontakt
  • Dolores Gavier Widén, avdelningschef, 018 -67 40 00
  • Susanne Östling, HR-specialist, 018 - 67 40 00
Facklig företrädare
  • Theres Andersson, Seko, 018 - 67 40 00
  • Magnus Thelander, SACO, 018 - 67 40 00
  • Carina Pettersson, ST, 018 - 67 40 00
Publicerat 2021-04-16
Sista ansökningsdag 2021-05-09

Tilbake til ledige stillinger