SVA - Avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor, Antibiotika

Du kommer att vara placerad vid Avdelningen för djurhälsa och antibiotikafrågor, Sektionen för antibiotika. Sektionen for antibiotika utför övervakning, rådgivning och forskning rörande alla aspekter kring antibiotikaresistens i djur, livsmedel och miljö och antibiotikaförbrukning. Sektionen har ett brett samarbete med universitet, andra myndigheter, referenslaboratorier, veterinära- och public health-institutioner nationellt och internationellt.

Projektbeskrivning

Som en del i ett internationellt samarbete kommer spridning av antibiotikaresistens mellan vatten, vilda fåglar och betande djur att studeras. I projektet kommer förekomsten av bakterier såsom Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) -producerande E. coli och K. pneumoniae, men även resistensgener, antibiotika och biocider i vattendrag att kartläggas. Som doktorand kommer du arbeta både i fält och i laboratoriet samt delta i nationellt och internationellt samarbete.

Arbetsuppgifterna kommer inkludera provtagning av vatten, vilda fåglar och nötkreatur. I laboratoriet kommer fenotypiska och genotypiska mikrobiologiska analyser användas för identifiering och karakterisering av bakterier. Statistik och datamodellering kommer användas för att beräkna samband och risker, även analys av geografiska data (GIS) kan bli aktuellt. Som doktorand förväntas du delta i relevanta doktorandkurser och redovisa forskningsresultat, skriftlig och muntligt, på både engelska och svenska.

Då Sektionen för antibiotika är nationellt referenslaboratorium och ansvarar för de nationella övervakningsprogrammen kommer du dessutom i viss utsträckning att delta i detta arbete.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är mikrobiolog, molekylärbiolog, veterinär eller har motsvarande naturvetenskaplig utbildning, gärna med erfarenhet inom bakteriologi och bioinformatik.  Alternativt har du erfarenhet av att arbeta med miljöprover ur ett mikrobiologiskt fokus.
Du ska ha goda kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk samt engelska. Du bör även ha god hand med djur.

Du ska ha lätt för att samarbeta eftersom arbete sker i samverkan med såväl kollegor på SVA och LiU som externt med projektdeltagare, andra myndigheter och universitet. Projektet kommer innebära resor både inom landet och till andra länder i Europa och Afrika. Utöver det ser vi gärna att du har en önskan om att göra skillnad, att du är nyfiken och att du kan ta egna initiativ.

Meriterande 

En grundläggande förståelse for antibiotikaresistens och resistensmekanismer är meriterande, liksom att du har en insikt om betydelsen av antibiotikaresistens ur ett globalt one-health perspektiv.

Villkor

Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Linköping universitet (LiU) samt andra svenska och internationella samarbetspartners. Du som får tjänsten registreras som forskarstuderande vid Institutionen för Biomedicinska och Kliniska vetenskaper vid LiU med målet att avlägga en doktorsexamen. Den huvudsakliga arbetsplatsen kommer dock vara SVA i Uppsala.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2022/26
Kontakt
  • Karl Pedersen, sektionschef, 018 - 67 40 00
  • Jonas Bonnedahl, universitetslektor LiU, 480 44 53 42
  • Susanne Östling, HR-specialist, 018 - 67 40 00
Facklig företrädare
  • Carina Pettersson, ST, 018 - 67 40 00
  • Magnus Thelander, SACO, 018 - 67 40 00
  • Theres Andersson, Seko, 018 - 67 40 00
Publicerat 2022-03-15
Sista ansökningsdag 2022-04-08

Tillbaka till lediga jobb